Hobby's

RECHTER HANDEN.

Ik schijn twee recher handen te hebben en die gebruik ik dan ook om diverse gereedschappen (voor metaal, hout, steen, electriciteit etc.) te hanteren (eventueel maak ik zelf de gereedschappen) om onder andere mijn huis te kunnen onderhouden en aan te passen. Ook het uitdenken en uitvoeren van aanpassingen vind ik erg spannend en leuk. Kijk eens bij "Wat is Dit" in Wetenwaardig.

Het leukste is een kapotte schakelaar uit elkaar halen om te repareren, de onderdelen op te zoeken na het uit elkaar springen van de schakelaar en daarna puzzelen en proberen de verschillende onderdelen weer in elkaar te krijgen op een dusdanige wijze dat het weer werkt. Begonnen ben ik (16 jaar) met een ouderwetse klok uit elkaar te halen. Deze kreeg in ik niet meer in elkaar.

Vaak kan ik met wat improvisatie dingen gewoon nog repareren, zoals deze kapotte gesp.

    

Of een oplossing bedenken om te voorkomen dat ik te veel signaallampjes kwijt raak doordat honden nogal eens lekker vrij door de struiken willen struinen.

Ook kan ik kleine reparaties doen aan mobiele telefoons en horloges. De juiste gereedschappen heb ik er voor aangeschaft. Hieronder foto van een boosdoener. Camera van mijn mobiel was kapot, inmiddels weer gerepareerd door een nieuwe te plaatsen.

Het onderhoud van het huis doe ik grotendeels zelf en dat zijn soms hele grote klussen, zoals de grote verfbeurt om de zoveel jaar. Maar dan helpt mijn vrouw Marianne me mee. Inmiddels laat ik dit ook doen door mijn zwager Johan, zie uwschilderjohan.nl.

Ook kan ik PC's repareren, netwerken installeren etc.

 

DIGITALISEREN

Ik maak tegenwoordig ook digitale kopiën van mijn video-banden, cassette-bandjes, DAT-tapes, Mini-disks, Tapes en LP's. Hiervoor heb ik een tweetal oudere PCs aangepast en de nodige randapparatuur op mijn werkkamer geïnstalleerd.

Niet zichtbaar zijn een Sony DAT-recorder, een Kenwood draaitafel, een Technics Cassette-deck en een Sony Minidisk-deck.

Uiteraard kan ik dat ook voor anderen doen voor een kleine vergoeding. Ik kan ook de video-films voorzien van ondertitels c.q. commentaar. Maar dit kost erg veel tijd.

Interesse? Stuur een mailtje.

 

FOTO'S

Sinds een paar jaar heb ik mijn camera weer ontdekt en ben ik weer begonnen met foto's maken. Zeker sinds ik weer honden heb en iedere dag wel ergens in een wandelgebied te vinden ben om mijn honden Mara, Yente en Storm uit te laten. Onderweg kom ik dan soms verschillende, voor mij nieuwe, (water)vogels tegen en andere dieren die ik dan op de gevoelige digitale plaat probeer vast te leggen. Het opmerkelijkste was een roodwangschildpad met een doorsnee van 20 cm (zie foto's Kilat). Foto's van nieuwe soorten vogels in het park zet ik dan in waarneming.nl. In 2017 waren dat Krakeenden, had ik nog niet eerder gezien in het park Staddijk.

 

KAARSEN MAKEN

Ik had een probleem om kaarsen te vinden met de juiste dikte voor de kandelaars die ik heb. Besloten om maar zelf kaarsen te gaan maken. Vorig jaar begonnen om restanten van kaarsen te sparen. Begin dit jaar (2018) begonnen met wat experimenteerwerk. Aluminium buizen gevonden met de juiste inwendige maat van 22 mm. Plastic afsluitdoppen bleken geen probleem. Houten frame gemaakt om mallen in vast te zetten.

  

   

Afmetingen rond 25mm en 12,5cm lang. 11 stuks lang 20cm. Onvoorstelbaar wat je met wat restjes kaars kunt doen en wat normaal weggegooid zou zijn. De lichtgrijze kaarsen zijn van overgebleven restjes uit waxinelichtjes.

 

TUIN

Bezig zijn in de tuin is voor mij een ontspannende bezigheid. Zeker als het gaat om dingen te bouwen, zoals een prieeltje waar de druivenplanten zorgen voor de nodige schaduw. Het prieeltje is niet traditioneel 4 of meer-hoekig maar driehoekig en sluit aan op het vijvertje. Het is een unicum om in het najaar zittend in een luie stoel in dit prieeltje een trosje druiven te kunnen plukken en te kunnen verorberen. Inmiddels na lang zoeken een passende tuinkachel gevonden. De pijp heb ik wel verlengd zodat deze boven het 'druivendak' uitkomt.

 

WIJN MAKEN

De druivenplanten van het prieeltje leveren ieder jaar erg veel druiven. Reden om daar eens iets mee te doen. Vroeger ook al eens zelf wijn gemaakt, sinds een aantal jaren maar weer opgepakt. Drie jaar (2015) terug gestart, maar dat was niet zo'n best wijn jaar. 2016 was het beter en ik kon vorig jaar 6 flessen rode wijn bottelen. Met de witte druiven had ik niets gedaan. Vorig jaar (2017) begonnen met witte wijn. De rode druiven heb ik weggegooid. In de herfst van dit jaar (2018) ga ik de witte en blauwe druiven mengen. Ben benieuwd wat dat oplevert.

   

 

VIJVER

Het onderhouden van mijn vijvertje is een andere bezigheid. Vooral de strijd tegen de algen verlies ik iedere jaar meerdere malen, ongeacht alle adviezen die ik krijg en wondermiddeltjes die ik aanschaf.

Mijn oorspronkelijke 10 vissen (8 goudwindes, 1 israelische koi en 1 ghostkoi) zijn inmiddels verdwenen. De koi's zijn meegenomener door een reiger en de 6 goudwindes heb ik moeten verkopen. Deze werden veel te groot voor mijn vijvertje. Aangeschaft 3 jaar terug 15 Goud-Elritsen. Inmiddels meer dan 65. Ieder jaar 3 geboortegolven. Wel leuk deze kleine visjes. Leven 3 jaar en worden maximaal 8 cm.

Dus het zit eigenlijk wel goed met dit vijvertje. Heerlijk koel zittend in mijn prieeltje met de voetjes in het koele water van de vijver zijn de meest zalige momenten.

De twee watervallen hebben verschillende dieptes voor de verschillende vogels die hier een badje komen nemen of komen drinken, zoals pimpel-, staart- en koolmeesjes, winterkoninkjes, mussen, merels, duiven, gaaien, eksters en in de winter nog meer soorten zoals een grote bonte specht en lijsters.