Mijn mening over geld.

laatste aanpassing 24-januari-2019

HOOFDSTUKKEN
A   B   C   D   E   F

Under construction

Centrale vraag: zullen we het geld afschaffen?

De eerste vraag die dan gesteld moet worden is:

Wat is geld nu eigenlijk.

Geld is niet vies. Tenminste zo lang het gebruikt wordt als ruilmiddel. Hiervoor is het een erg handig middel.

Stel je voor dat jij iets gedaan hebt voor een bakker die dit zelf niet kan zoals bijvoorbeeld een kast ophangen. Nu kan die bakker jou hiervoor compenseren met een tiental broden. Deze broden moet je dan binnen een bepaalde tijd opeten, anders kun je ze beschimmeld weggooien. Ook zou je een deel van deze broden weg kunnen geven aan kennissen die iets voor jou hebben gedaan, maar niet voor de bakker. Én zodoende is er een ruilmiddel ontstaan in de vorm van een brood.

Je kunt natuurlijk ook de broden weigeren of er maar twee accepteren om voldoende eten te hebben voor de aankomende 2 weken. Of gewoon geen beloning en zien als vrienden-, collega- of mensendienst.

Grote vraag betreft het ruilmiddel is de waardering die je geeft aan dit brood. Heeft dit dezelfde waarde als bijvoorbeeld een mand met 20 appels? Deze 20 appels zouden dezelfde waarde kunnen hebben als 1 brood en 1 appel is dan eentwingste brood, of 1 sneetje. Uitgangspunt hierbij is wat de waarde voor jouw persoonlijk is. Houd je niet van appels, dan moet je iets anders zoeken om met het brood te kunnen ruilen. Nog belangrijker is de waarde die je geeft aan bijvoorbeeld je gezondheid. Om dit voor elkaar te krijgen heb je meer nodig dan brood en appels, maar ook dit is een keuze. Mensen worden nu eenmaal ziek en willen graag zo snel mogelijk weer gezond worden. Nu komt er andere kant van geld naar boven drijven. Het geld gebruikt als machtsmiddel, maar daaroverv straks.

Wat is een goed ruilmiddel?

Wat gaan we dus als ruilmiddel gebruiken? Brood en appels werken maar voor een korte periode. Dus moet het iets worden dat niet snel vergaat en ook duidelijk herkenbaar is. Het moet ook niet te makkelijk op te rapen zijn zoals stenen of schelpen. Als er moeite voor gedaan moet worden is het al bruikbaar. Maar voor wie dan? Niet iedereen zit te wachten op een kilo koper. Wat moet je ermee. Het is niet direkt bruikbaar. Edele metalen zoals goud, koper etc. hebben de eigenschap niet zo makkelijk te roesten en blijven daardoor wel voor langere periode bruikbaar. Je kunt hier dus een waarde aan verbinden. Dus per gewichtseenheid vertegenwoordigt dit een bepaalde waarde. Hebben we weer een ander probleem. Een kilo koper weegt op de evenaar dan wel een kilo, maar niet op de evenaar of zuid- c.q. noordpool door het verschil in zwaartekracht van de aarde op de verschillende plekken. Maar dit zijn kleine verschillen en kunnen opgevangen worden.

Het ruilmiddel.

Er is nu bepaalt dat bepaalde stukjes metaal een bepaalde waarde vertegenwoordigen ongeacht het gewicht van deze stukjes metaal. Om ze herkenbaar te maken hebben we er plaatjes op gemaakt. Het wordt een beetje moeilijk gemaakt om te voorkomen dat iedereen op een stukje metaal een plaatje kan zetten. En er zijn afspraken gemaakt dat alleen een regering deze stukjes metaal mag uitgeven. Om te voorkomen dat je veel vrachtwagens nodig hebt om de stukjes metaal als ruilmiddel in te kunnen zetten is er ook papiergeld bedacht. Papiergeld is een stukje papier waarop vermeld staat hoeveel stukjes metaal het waard is. Dit stukje papier weegt in iedere geval een stuk minder dan de stukjes metaal die het vertegenwoordigd en je hebt dus minder vrachtwagens nodig om het te vervoeren. Tegenwoordig is alleen een stukje plastic nodig om vrachtwagens vol ruilmiddel te kunnen verplaatsen.

Het machtsmiddel.

Iedereen wil blijven leven en in ons huidige systeem heb je daar geld voor nodig. Nu is het dus zo dat diegene die het geld heeft bepaalt of jij leeft en hoe dan wel. Als het geld alleen als ruilmiddel wordt gebruikt is het onmogelijk dat iemand er veel van kan hebben. Is dat wel zo, dan is er een ongelijkheid ontstaan tussen de mensen die ruilen. Nu hecht je natuurlijk veel waarde aan je gezondheid en dus heb je daar veel ruilmiddel voor over. Maar daar hoeft de andere kant dan geen misbruik van te maken. Gebeurt dat wel, dan is er een ongelijkheid onstaan tussen de ruilenden. Om aan veel geld te kunnen komen moet je dus andere mensen benadelen met het ruilmiddel om er zelf meer van te kunnen verwerven. Als je dan dus meer ruilmiddel hebt kun je eisen gaan stellen aan diegen die het ruilmiddel nodig heeft voor bijvoorbeeld zijn gezondheid. En dat is dan macht. Macht dat gebruikt wordt om aan je eigen interesses te kunnen beantwoorden. Diegene die het ruilmiddel nodig heeft moet daarom zijn eigen interesses ter zijde schuiven. Erger wordt het als de machthebber bepaalt dat de interesses van diegene die het ruilmiddel nodig heeft er niets toe doen. De ziel wordt gekocht. Hoe vaak hoor ik niet: het is mijn werk. Blijkbaar is de persoon het niet eens met zijn eigen handelen, maar doet het wel omdat het zijn werk is?

 

Door ...