Halsbanden, tuigjes en andere martelwerktuigen

Mensen hebben in de loop der eeuwen vele manieren ontwikkeld en ontworpen om dieren (en mensen) in bedwang te kunnen houden c.q. te kunnen beheersen. Het belangrijkste middel is het eten. Door de dieren op te sluiten in kooien of gevangen tehouden in afgerasterde stukken land zijn ze afhankelijk geworden van mensen om te kunnen blijven leven. Zelfs de huidige “vrije” dieren in de gecultiveerde aangelegde landschappen zoals herten, zwijnen en anderen zijn hieraan onderhevig. Ze kunnen het gehele jaar niet aan voldoende eten komen omdat de plekken waar het wel aanwezig is onbereikbaar zijn. Bijvoeren mag dan weer niet omdat dat weer hun natuurlijk gedrag beïnvloed, maar ze kunnen niet naar de plekken waar wel voedsel aanwezig is. Snap je dit nog?

Halsbanden zijn er al heel erg lang en oorspronkelijk bedoeld als teken dat er een eigenaar is waar dus rekening mee gehouden zou moeten worden. Deze eigenaar-tekens zijn er in vele soorten, denk daarbij aan neusringen, oorringen, brandmerken, tatoeages enzovoorts. Een aantal van deze eigenaar-tekens kun je ook gebruiken om dieren (en mensen) in bedwang te houden zoals de neusring. Hartstikke makkelijk: je trekt er aan en het dier moet wel volgen als het verschrikkelijke pijn wil voorkomen. Ook de halsband heeft deze functie gekregen. Doet een dier niet wat jij wil? Een ruk aan de halsband is vaak voldoende, maar dat levert ook stress op voor het dier omdat het zijn normale gedrag niet kan volgen. Aan zo'n halsband kun je ook nog extra riempjes vastmaken zodat het dier helemaal niet meer kan bewegen in een richting die jij niet wilt. Denk hierbij onder andere aan paarden en honden. Trekt een hond teveel aan de riem? Hup, riempje erbij, zodat het trekken erg vervelend wordt voor het dier. En dit omdat de eigenaar te lui is om iets aan het trekken te doen, want dat vraagt aandacht voor het dier en 'kostbare' tijd van de eigenaar. Dat een dier uitgelaten moet worden is al erg genoeg en dient er alleen maar voor om hun behoeftes te kunnen doen.

Er zijn ook verschillende soorten halsbanden om er voor te zorgen dat een dier zich aan jouw willekeur aanpast. Zo zijn er normale halsbanden, slipkettingen, jachtlijnen en kettingen met extra tanden die in de nek 'bijten' voor de hardnekkigste dieren die niet willen luisteren, terwijl ze door aan een riem vast te zitten zich al in de hoogste stresslevel bevinden. Hoewel ze in Nederland verboden zijn zie ik nog veel honden met deze slipkettingen.

De zogeheten jachtlijnen, een soort slipketting van stof, leer etc. met slotjes. Als het goed is zitten er twee slotjes aan. Een om te voorkomen dat de lus te groot wordt en van de hals af glijdt en de tweede om te voorkomen dat de lus de keel dichtknijpt van het dier als er aan getrokken wordt. De goedkopere jachtlijnen, en dus de verkeerde, hebben dit tweede slotje niet.

Conditie-training. Ik zag laatst weer iets nieuws. Een eigenaar van een hond wil blijkbaar graag dat de hond iets aan de conditie doet. Dus ze gaan fietsen en dat is lastig met een hond die van alles in de omgeving ruikt en ziet dat de aandacht trekt. De hond wil het reukspoor volgen en loopt van links naar rechts in een poging de eigen interesses te volgen. Maar de baas wil dat niet, want die wil fietsen. Dus worden de dwangmiddelen aangepast. De lijn wordt niet meer aan de halsband of tuigje bevestigd, maar aan een snuitje dat om zijn bek zit. De hond kan nergens meer heen met zijn kop en moet wel volgen. Echt fijn om te zien dat dit baasje van haar dier houd en iets aan de conditie doet. Maar wel met een mobieltje in de hand en aan het appen tijdens het fietsen. De naam van de riem zegt ook al genoeg om te voorkomen dat het negatief beoordeeld gaat worden: gentle-leader. Gentle betekent toch zacht?
Ook tuigjes zijn een hulpmiddel om dieren in bedwang te kunnen houden c.q. te kunnen beheersen en ze van hun vrijheid te beroven. Je beschermt ze er ook mee in omstandigheden zoals het verkeer. Je zou kunnen stellen dat het verkeer zich aan zou moeten passen aan alles wat levend is en hun pad passeert, maar daar houden een aantal deelnemers niet van. Die willen kost wat kost zo snel mogelijk van A naar B, want anders kost dat hun geld en levende wezens zijn daarbij niet van belang. Ook de tuigjes hebben verschillende mogelijkheden en vormen. De ene is beter dan de andere als het om gaat lichamelijk letsel en ongemakken te voorkomen. Voor een goed tuigje is het van belang dat je weet hoe een hond in elkaar zit. Dus, waar zitten de gewrichten, spieren, luchtwegen en andere organen?

Vraag 1: hoe zou jij het vinden om constant gedwongen te worden aan een leiband te moeten lopen zonder vrijheid in beweging? Hoe zou je het vinden om een halsband om je nek te hebben waar regelmatig aan getrokken wordt? Honden klagen niet als ze last hebben van gekneusde halswervels veroorzaakt door rukken aan de halsband.